Dla celów statystycznych oraz zarządzania łowiskami i strefami produkcji żywności obszar całej planety został podzielony na strefy. Dzięki temu poprzez zarządzanie strefami i np. kwotami połowowymi FAO stara się kontrolować i zachować dla przyszłych pokoleń naturalne zasoby żywności pochodzenia zarówno morskiego jak i lądowego. Podanie strefy FAO jest wymagane dla wszystkich nieprzetworzonych produktów pochodzenia naturalnego między innymi ryb: zarówno jako numer strefy jak i nazwa tej strefy. Ryby i inne produkty hodowlane, nieprzetworzone, nie posiadają oznaczeń FAO, wymaga się natomiast podania kraju pochodzenia i informacji, że ten produkt pochodzi z hodowli. Produkty przetworzone, takie, jak konserwy czy produkty panierowane lub przetworzone w inny sposób niż mrożenie muszą być oznaczone numerem zakładu produkcyjnego. Zaznaczyć należy, że ryby dziko żyjące jak i hodowlane muszą być produkowane i przetwarzane w zakładach, hodowlach, łowione na statkach, posiadających unijny numer weterynaryjny dopuszczający te zakłady, hodowle lub statki do produkcji towaru na rynek Unii Europejskiej. Jest to tak zwany EU approval number.
Zobacz więcej nt. stref FAO: https://pl.wikipedia.org/wiki/Obszary_po%C5%82owowe_FAO